Torsdag. mellem gletsjere til magtens centrum.

12. september 2019

Dagens program bestod mestendels af bustransport. Midt ned gennem Island, mellem to gletsjere, ad hullet vej, den eneste vej, hvis man vil ”skyde genvej” og ikke køre langs kysten for at komme fra nord til syd. Vi spiste frokost ude midt i ingenting, med udsigt til gletsjere både mod vest og øst. Hveravellir, hedder stedet, der naturligt nok kun har åbent om sommeren, da der i lange perioder om vinteren slet ikke er adgang til denne lille plet mellem Langjökull og Hofsjökull. Vi troede at vi havde kørt på dårlig vej, men vi havde faktisk ikke prøvet dårlig vej endnu, før vi kørte fra Hveravellir. Det var som at kigge ud på månen mens man sad i en middelmådig massagestol, og de, der lykkedes med at sove på denne bustur skulle næsten have en medalje… 

“Du er her”. Med 4G på telefonen…

Vi ramte endelig noget asfaltvej midt på eftermiddagen, og kort tid derefter ankom vi til Gullfoss. Her var masser af turister, men Gullfoss er sørme også værd at køre efter. Det er en af de seværdigheder man finder på ”The Golden Circle”- turene, man som turist kan købe sig til. Gullfoss falder i flere niveauer og er meget turistvenligt, med let adgang og et utroligt flot kig til vandfaldene.

Sørine og mig ved Gullfoss

Næste stop var gejseren Strokkur. En aktiv gejser, der springer en gang hvert 5-10 minut. Kogende vand, 20-30 meter ret op i luften. Temperaturen er sikkert helt perfekt til instant coffee.  Bagerste del af bussen havde svært ved ikke at give det hele et lummert twist, da Gunnar i busmikrofonen annoncerede, at Geysir, som er den gejser alle andre gejsere har fået navn efter, *naturligvis* er et hankønsord på islandsk. 

Kl. 17.00 ankom vi til dagens endestation: Skálholt. Skàlholt var i mange hundrede år et af de vigtigste steder i Island. Islands første bispesæde blev oprettet her i 1056, og indtil reformationen var biskoppen ved Skálholt landets rigeste og mægtigste mand. På det tidspunkt boede der omkring 200 personer på bispegården.  Idag står her en kirke, som er den tiende på stedet. De stavkirker og trækirker som lå her før, blev enten blæst omkuld eller brændte. I 1784 beskadigede et jordskælv kirken og bispegården så voldsomt at man besluttede at bygge Islands domkirke i Reykjavik, der fra 1700 tallet var begyndt at vokse.  

Skálholt. Pakket ind i pænhedsnatur.

Skálholt ligger smukt på en bakketop, med udsigt til floden Ölfusá, som løber ud i Atlanterhavet. Mon ikke Skálholt har kunnet være magtcentrum i Island gennem 800 år, fordi man både har kunnet komme dertil med skib og på hesteryg?Vi sang en halvakustisk koncert i kirken om aftenen. Sidste nummer var Halleluja. Den gik lige i Solar Plexus på mig, efter lang transport og store naturoplevelser. Halleluja har for mig været meget knyttet til rejsen til Brasilien for fire år siden, og ikke nødvendigvis med fine minder i bogen. Nu kryber den under huden på mig med nye, positive rejseminder hæftet på sig. Efter koncerten havde Gunnars faster sørget for et dejligt traktement til os. Lige hvad man trænger til, efter en lang dag og en god koncert. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *